Men dacht ooit dat zacht water slechter is voor je leidingen dan hard water. Zacht water zou bijvoorbeeld schadelijk zijn voor aluminium. Vandaag de dag weten we echter dat dit helemaal niet het geval is. Vandaag de dag is de waterontharder dan ook zeer populair. Logisch, want veel kalk in je water is ver van prettig. Niet alleen ziet het er onsmakelijk uit als er wit water uit de kraan stroomt, maar kalk kan tot meer problemen leiden. Wat denk je bijvoorbeeld van kalkaanslag in de douche en in de gootsteen?

Wat voor problemen veroorzaakt kalk?

Kalk kan in het ergste geval uiteindelijk zelfs bijdragen aan verstoppingen. Als er sprake is van enorme kalkaanslag, zal een leiding namelijk eerder verstopt raken. Aan de kalkdeeltjes kunnen bacteriën ook eenvoudiger hechten. Zo kan het ten koste gaan van de hygiëne in bijvoorbeeld je badkamer. Kalk zorgt mogelijk ook voor huidirritatie. Bovendien is het ook niet goed voor je huishoudelijke apparaten als er veel kalk in het water zit. Niet voor niets moet je je koffieapparaat om de zoveel tijd ontkalken. Zit er veel kalk in het leidingwater, kan dit de levensduur van bepaalde apparaten beïnvloeden.

Is een waterontharder iets voor jou?

Als je merkt dat er in jouw woning veel sprake is van kalkaanslag, dan is het zeker aan te raden om voor een waterontharder te kiezen. Het is wel aan te raden om je even goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Welke waterontharder is het meest geschikt? Er zijn waterontharders die met een zoutreservoir werken. Er vindt dan ionenwisseling plaats. Het zout moet eens in de zoveel tijd worden aangevuld. Daarnaast heb je ook nog waterontharders die met een membraan werken dat het water filtert. Die laatste waterontharder heeft meer onderhoud nodig dan een ontharder met een zoutreservoir.

Kies je voor een magnetische waterontharder, dan hoef je deze bijna helemaal niet te onderhouden. Dit kan je al helemaal veel schelen.

Waar koop je een waterontharder?

Er zijn diverse plaatsen waar je een waterontharder kunt kopen. Het is aan te raden om de mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken. Gebruik bijvoorbeeld recensies om op basis daarvan te beoordelen of een waterontharder wel of niet ideaal is.