Heb ‘s nachts meer ruimte nodig om je om te kunnen draaien of juist minder, zodat je makkelijke kunt knuffelen? Het kiezen van de juiste maat matras (voor jou en je partner) is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste pasvorm van ondergoed. Bij een te groot of te klein matras zul je je de hele tijd ongemakkelijk voelen. Gelukkig zijn matrassen, net als ondergoed, verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Als je met een partner slaapt moet er zelfs rekening worden gehouden met de voorkeuren van twee personen. 

De ellebogen test

Om te weten of een bed goed bij jouw en je partner past moeten jullie samen op het matras gaan liggen met de handen onder het hand en de ellebogen naar voren. Als de ellebogen elkaar nauwelijks schuren of helemaal niet aanraken is het qua maat in theorie goed. 

De ruimte

Naast dat een matras uiteraard goed moet liggen, is het van belang een matras (en een bed) te kopen die past in de ruimte waar je deze neer wilt zetten. Ondanks dat je voorkeur uit kan gaan naar een matras van 180 x 200, kan het zijn dat deze niet past en je voor een matras van 160 x 200 moet gaan kijken. 

2 losse 1 persoons matrassen

In een tweepersoonsbed is het mogelijk 2 losse één persoonsmatrassen te kopen. Dit is ideaal voor mensen die:

– Verschillende voorkeuren hebben 

– Een ander postuur heeft

– Meer of minder transpireert

-Jij of je partner lichamelijke klachten heeft

Deze matrassen kun je doorgaans kopen met een breedte maat van 80 of 90. 

120×200

Een bed van 120×200 noemt men ook wel een twijfelaar, deze naam heeft deze afmeting uiteraard niet voor niets gekregen. Eigenlijk is deze afmeting geschikt voor 1,5 persoon. Als je in je eentje slaapt heb je meer ruimte dan een standaard bed van 90 breed, maar voor twee personen is deze meestal wat aan de te krappe kant. 

140×200 / 160×200 /180×200

De bovenstaande maten zijn allemaal geschikt voor 2 personen. Bij de ene maat heb je alleen meer ruimte beschikbaar dan bij de ander. Dit is echt een kwestie van voorkeur. We raden dan ook aan om naar een fysieke winkel te gaan, zodat je samen op een bed kunt liggen.  

Een bed van 200 x 210 of 220 lang

Een standaard bed is meestal 200 cm lang. Bij de betere slaapzaken is het vaak ook mogelijk matrassen te kopen van 210 of 220 cm lang. Dit is vooral aan te raden voor mensen die langer zijn dan 190 cm.