De aanbevolen hoeveelheid slaap van een volwassene is 8 uur per dag. Helaas vertaalt voor velen een grotere hoeveelheid slaap niet in een betere slaapkwaliteit. Je hoort veel mensen klagen over vermoeidheid, zelfs nadat ze 8 uur of langer hebben geslapen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het bereiken van écht herstellende slaap te maken heeft met de hoeveelheid licht in de kamer. In deze blog lees je hoe het komt dat je beter slaapt in het donker. Is dat moeilijk te realiseren? Nee! Neem gewoon aluminium rolluiken en je slaapt als een roos.

Regulatie van de melatonineproductie

Melatonine is een van de belangrijkste hormonen in het lichaam. De juiste niveaus van melatonine zijn vereist om een persoon een goede slaap te laten ervaren. Dit hormoon wordt ’s nachts uitgescheiden door de pijnappelklier. Studies hebben aangetoond dat slapen tijdens blootstelling aan licht de productie van melatonine kan verminderen of vertragen. Dit zal uiteindelijk de slaapcyclus verstoren.

Verbetering van mentale focus

Slapen in het donker helpt niet alleen tegen slapeloosheid, maar verbetert ook je mentale focus en alertheid gedurende de dag. Je slaapt in verschillende cycli en een gemiddelde slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Een gezonde slaapcyclus kan je emotionele welzijn verbeteren en vermindert psychische aandoeningen zoals stress, angst en depressie. Gezien de lengte van een slaapcyclus is het ideaal om elke nacht te streven naar 7,5 of 9 uur slaap. Wakker worden in het midden van een cyclus leidt de volgende dag tot vermoeidheid en slechte concentratie.

Verduistering met aluminium rolluiken

Naast de ontspannende effecten heeft slapen in het donker ook effect bij het tegengaan van veroudering. Cellulaire regeneratie is actiever wanneer het lichaam volledig in rust is en er geen licht is. Regeneratie is het verschijnsel in de biologie waarbij beschadigde delen (organen) volledig worden hersteld. Dit leidt dus tot ontstekingsremmende en hormonale evenwicht effecten, waardoor het lichaam sneller geneest en het verouderingsproces vertraagt.

Belangrijk is dus dat je de blootstelling van licht tegengaat en moet je investeren in goede verduisteringsgordijnen of koop je aluminium rolluiken op www.rolluikenfabriek.nl.