Aluminium is een vaak gebruikt materiaal en is eigenlijk nog helemaal niet zo oud, slechts 200 jaar geleden begon men het materiaal te winnen. Er zijn tal van toepassingen voor dit sterke materiaal. Kijk snel met ons mee en ontdek wat jij aan dit wendbare materiaal hebt. Met een aluminium zaagmachine is het materiaal gemakkelijk te bewerken.

Waar komt aluminium vandaan en wat zijn de eigenschappen?

Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet. Dit is een materiaal dat zo’n 8% van de aardkorst (het oppervlakte daarvan) vormt. We vinden bauxiet in vooral in Suriname en Australië. Het materiaal is te smelten bij een temperatuur van 660 graden Celsius. Je kunt het ook koken, dat gebeurt wanneer het 2467 graden Celsius is. Het bijzondere van aluminium is dat het een doffe kleur krijgt na verloop van tijd. Deze oxidelaag (ontstaat door te reageren met zuurstof) beschermt het materiaal tegen verval. Dat is dus compleet het tegenovergestelde met bijvoorbeeld het oxideproces van ijzer, een materiaal wat dus compleet kan wegroesten.

Waar gebruiken we aluminium vaak voor?

Door de gunstige eigenschapen van aluminium is het materiaal populair. Het is in bepaalde legeringen (dus niet zuiver) even sterk en bestendig tegen corrosie als staal. Maar wel een stuk lichter! Aluminium wordt gebruikt voor:

  • Verpakkingsmateriaal
  • Elektronische apparatuur
  • Folie
  • Dakbedekking
  • Speelgoed

Het is echt een supermodern materiaal met talloze toepassingen.

Op zee

Niet alleen op het droge wordt vaak gebruik gemaakt van aluminium. Ook op het ruime sop is het een uitkomst. Hoe dit zit? Wanneer materialen met zeewater reageren dan ontstaat er veel corrosie onder andere door het zout. Daardoor zijn er in het verleden ongelukken gebeurd omdat apparatuur uitviel. In de offshore kunnen ze er helaas over meepraten. Maar tegenwoordig hoeft deze problematiek niet meer, want aluminium is een zeer corrosie bestendig materiaal. Juist door de oxidatielaag blijft het materiaal intact. Geen wonder dat we het overal in de offshore tegenkomen. Met slimme legeringen is de duurzaamheid van aluminium te maximaliseren.

Conclusie

Aluminium is multifunctioneel en biedt veel mogelijkheden zowel op het land als op zee. Het is belangrijk om op een juiste manier het materiaal te bewerken en verstand te hebben van legeringen en hun toepassing.

Meer ontdekken?

Op onze site lees je meer over aluminium en de toepassingen. Wat doen onze bouwpartners? Het is gemakkelijk om in contact met ons te komen. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.