Wanneer je in huis veel last hebt van hard water, dan zul je ongetwijfeld de term waterontharder zijn tegengekomen. Wanneer er hard water via de wateraansluiting van je woning binnenstroomt dan zul je veel overlast ervaren. De last bestaat voornamelijk uit de onhygiënische kalkaanslagen op sanitair en op water aangesloten elektrische apparaten. Maar is een waterontharder dan de oplossing voor dit probleem? We ontdekken het in deze blog.

Misverstanden over waterontharders

Er zijn veel misverstanden over de werking van waterontharders. Het eerste wat we willen benoemen is dat elke waterontharder het doel heeft om de nadelige effecten van hard water te verminderen. Zoals het verminderen van kalkaanslag op je sanitair en in je elektrische apparaten. Kalkaanslag is onhygiënisch en zorgt dat je elektrische apparaten sneller kapot gaan. Genoeg redenen dus om dit probleem op te lossen. Een waterontharder helpt hierbij. De beste waterontharder voor jouw huis kun je eenvoudig online bestellen. We leggen graag uit wat je precies in huis haalt.

Hoe werkt een waterontharder nu precies?

Een waterontharder bestrijdt de nadelige effecten van hard water. Zoals kalkaanslag, slijtage van apparaten en een hogere energierekening. Er zijn twee soorten waterontharders op de markt. 

  • De eerste is een zoutontharder. Deze waterontharder gaat de menging van calcium en magnesium tegen. Met zout filters worden de calcium en magnesium opgenomen uit het water en wordt het water vervolgens gereinigd met natrium. 
  • De tweede is een magnetische waterontharder. Deze voorkomt dat kalk en magnesium met elkaar hechten. De kalkaanslag zal zich niet gaan vormen, waardoor je geen nadelige effecten van kalkaanslag ervaart.

Aantasting koper en aluminium 

Is hard water dan alleen maar slecht? Er zijn ook theorieën waarbij juist zacht water slecht is voor je waterleidingen. Zo heeft zacht water een hoger zuurgehalte wat waterleidingen en aluminium elementen in je sanitair kan beschadigen. Deze theorie is inmiddels met uitvoerig onderzoek ontkracht. Het verschil in zuurgehalte tussen hard en zacht water is minimaal en zorgt niet voor een snellere slijtage. Je kunt dus met een gerust hard een waterontharder aanschaffen om kalkvorming in huis te bestrijden.