Aluminium is vanzelfsprekend een heel ander materiaal dan kunststof. Zo zijn er veel verschillen te ontdekken tussen de twee materialen, maar ook overeenkomsten. Over deze kenmerken zal dit artikel gaan. Op basis daarvan wordt een overweging gemaakt of je beter een product van aluminium kunt aanschaffen of misschien toch beter het kunststof alternatief. 

Dit zijn overeenkomsten

Je kunt kunststof spuitgieten, maar dit kan ook met aluminium. Voor het kunststof spuitgieten, wordt de kunststof eerst gesmolten. Vervolgens wordt dit gesmolten kunststof onder hoge druk in een bepaalde vorm gespoten. Het proces van kunststof spuitgieten is klaar op het moment dat de kunststof is uitgehard. Met aluminium gaat dit proces nagenoeg hetzelfde. De vraag is echter: laat je kunststof spuitgieten of wil je toch liever een product van aluminium? Bij alle twee de materialen wordt gezien dat het onderhoudsvriendelijk is, kleurvast en brandveilig. Voor de overweging tussen een product van aluminium en kunststof, kijk je natuurlijk vooral naar de verschillen. 

Voordelen van kunststof

Kunststof is allereerst een stuk minder zwaar dan aluminium. Als gewicht een belangrijke rol speelt, zou kunststof dus een betere optie zijn dan aluminium. Echter kijk je ook naar alle andere kenmerken. Al deze kenmerken neem je uiteindelijk mee in de beslissing voor het gewenste materiaal. Een ander voordeel van kunststof is dat het goedkoper is dan aluminium. Ook isoleert kunststof beter dan aluminium.

Voordelen aluminium

Aluminium is sowieso sterker dan kunststof. Dit kan een belangrijke overweging zijn om toch voor aluminium te kiezen. Verder is aluminium makkelijk te bewerken naar de ideale vorm. Bij kunststof is dit toch wat lastiger. Tot slot kan een aluminium product vaak iets dunner worden gemaakt dan bij kunststof het geval is. In bepaalde gevallen kan dit mooier zijn. 

Kunststof spuitgieten is dus mogelijk net zoals het spuitgieten van aluminium. Beide materialen zijn onderhoudsvriendelijk, kleurvast en brandveilig. Kunststof is minder zwaar en goedkoper dan aluminium. Ook isolatie is beter bij kunststof. Aluminium is sterker, kan soms dunner worden gemaakt dan kunststof en aluminium kan makkelijker worden bewerkt naar de perfecte vorm. Weeg alle kenmerken tegen elkaar op en kies dan het gewenste materiaalsoort.